Sveriges bostadspolitik

En gång i tiden var Sveriges bostadspolitik en av de allra bästa. Under bostadsbristen i mitten av 60-talet togs beslutet om miljonprogrammet, där sammanlagt en miljon nya bostäder byggdes under ett decennium framöver. Det var ett snabbt sätt att bygga bort bostadsbristen och dessutom bygga billiga hyresrätter som alla kunde ha råd med. Idag byggs det fortfarande mycket bostäder, men vem som ska ha råd att flytta in i dem är inte lika självklart. Bostadsbristen i Sverige är idag större än någonsin på många håll. Hur ska den lösas?

 

Bygga fler hyresrätter

Det viktigaste Sverige kan göra för att råda bot på stundande bostadsbrist är förstås att bygga fler bostäder. Det viktiga här är att inte bara att bygga bostadsrätter eller dyra hyresrätter, utan att även göra mindre lägenheter som fler har möjlighet att bo i. I dagens läge kan en nybyggd hyresrätt på 40 kvm kosta närmare 10 000:- i månaden, vilket är långt över de flesta människors budget. Detta gör att många nybyggen står tomma då de är svåra att hyra ut eller få sålda, eller att människor tvingas bo dyrare än de har råd med vilket är väldigt stressande och kan ha förödande konsekvenser.

Flytta vidare vid möjlighet

Har du råd att bo i en dyrare och större lägenhet? Om du har en ordnad ekonomi och möjlighet till det, samtidigt som du i dagsläget sitter på en billig hyresrätt, är det dags att flytta. Samma sak gäller om man bor i ett andrahandskontrakt men har möjlighet att till exempel köpa en lägenhet istället. På detta sättet kan människor utan bostad och med sämre ekonomi få chansen till ett boende också. Det är jätteviktigt att hålla bostäderna i rörelse och att aldrig ha mer än ett boende samtidigt. Är du på väg att flytta? Då kan du boka flyttfirma i Stockholm för att få en snabb och smidig flytt. Att flytta är ett stort projekt så att ta hjälp med flyttstädning, packning och bärandet är en god idé.

Bo flera tillsammans

I rådande bostadsbrist finns det inte utrymme att ha för många ensamhushåll. I Sverige har vi fler singelhushåll än i något annat land, vilket gör att onödiga många bostäder ockuperas. Att bo i kollektiv kan vara både lärorikt och mysigt. Dessutom har man då råd med en finare lägenhet, när man är flera som delar på hyran. Om du letar lägenhet just nu och har svårt att hitta någon så överväg att flytta ihop med någon istället. Oavsett om det är ett syskon, partner, ett gäng kompisar eller totala främlingar så är det en rolig och spännande utmaning. Fördelen är dessutom att man får mer boyta än vad man hade fått om man till exempel hyr en liten etta ensam.