Mindfulness i en hektisk vardag

I politikens värld är arbetsdagarna ofta långa och med många möten på agendan är det svårt att styra över sin arbetstid. Det är lätt att drabbas av stressrelaterade problem, såsom ont i rygg och nacke, magproblem och dåligt humör. Fortsätter man ändå stressa förvärras symtomen och man kan drabbas av alltifrån depression till ångest och utbrändhet. Ett bra verktyg för att hitta balans i vardagen och motverka stress är mindfulness. Många karriärmänniskor tänker att det inte är något de har tid med, schemat är fullspäckat som det är, men ofta går det faktiskt att kombinera mindfulness med sysslor vi redan gör.

Faktiskt är mindfulness detsamma som medveten närvaro. Det är inget hokus pokus utan handlar i grund och botten om att vara närvarande i nuet. Ofta lever vi i en kombination av nuet, dåtid och framtid. Vi ältar det som har hänt och vi oroar oss för eller planerar vad som ska komma sen. Det är mänskligt och inget fel i sig, men när vi lever mer i framtid och dåtid än i nutid skapar det en stress i våra kroppar som tillslut kan ge sig till känna genom olika fysiska besvär. Med hjälp av enkla övningar i

mindfulness landar vi i nuet en stund.

Om man redan mår dåligt är det dock viktigt att först vara på det klara med att det är stress och brist på återhämtning som är orsaken, innan man börjar försöka lösa problemen med mindfulness. Ibland är orsaken en annan, till exempel fysiska hälsoproblem, och då bör man istället gå till läkaren. En annan anledning kan vara att man inte längre trivs på arbetet, utan hellre vill göra något annat. Kanske vill man starta eget företag och själv kunna styra över sina dagar. För att finansiera sina företagsplaner kan man ta hjälp av vikanfinans.se om man inte har ett eget kapital.

Inom mindfulness finns det många övningar som kan hjälpa till vid diverse olika besvär. Det kan handla om att hantera smärta eller rädsla, men det kan också vara att bli av med ett godissug eller förändra ett beteende. De flesta använder dock mindfulness som ett sätt att förankra sig själva i nuet och för att få en välbehövlig paus.

En enkel övning man alltid hinner med, även en hektisk arbetsdag, är att slinka in på toa ett par minuter och sätta sig ner. Ta tre djupa andetag ända nerifrån magen och andas ut långsamt. Bit sedan ihop käkarna och låt dem därefter slappna av och falla ner. Upprepa den övningen också tre gånger. Skanna sedan i tankarna snabbt av din kropp från huvudet ner till tårna för att registrera hur den känns. Övningen ska inte ta mer än fem minuter. När vi är stressade tenderar vi att andas ytligare och längre upp i bröstkorgen. Den här övningen hjälper oss att andas djupare. Vi spänner också ofta käkarna när vi är stressade. Här övar vi på att känna hur de känns som spända och som avslappnade. Slutligen checkar vi snabbt av vår kropp och förankrar oss i den här och nu.