Leasa eller hyr solceller

Är du orolig för skenande elpriser? Den politiska situationen i omvärlden påverkar oss privatpersoner mycket, särskilt elräkningen. Då kan det vara dags att sätta upp solceller. Välj mellan att köpa eller leasa solceller.

Skaffa solceller

Har du eget hus finns det ingen anledning att inte sätta upp solceller. Du minskar elräkningen enormt och blir självförsörjd. Det är många som skulle vilja ha solceller men som tänker att det är för dyrt eller svårt att underhålla. Först och främst är solceller en investering som håller många år. För det andra måste du inte ta ett lån och köpa, utan kan istället välja att leasa. Om du binder priset blir det väldigt billigt. När du anlitar Otovo får du hjälp med allt: Hur många solceller du behöver för ditt hus, installationen och sedan underhåll 20 år framåt. Med leasing behöver du inte ta något lån, men om du vill kan du välja att köpa din anläggning av dem. Du får 20 års garanti och tjänar extra genom att sälja elen som blir över. Gå in på Otovo för att leasa eller hyra solceller och minska din elräkning rejält.

Energipolitik

Idag känns energipolitiken in på bara skinnet. I och med kriget i Ukraina har hela energiförsörjningen i Europa, och delvis omvärlden, ställts på ända. Ett stort problem är att det tar tid att göra omställningar i ett lands energisystem. Politikerna kan inte bara rösta för mer vindkraft eller kärnkraft och så finns anläggningarna på plats om ett år. Det tar tid och kräver stora resurser. Kriget i Ukraina har fått många av oss att inse hur sårbara vi är, som land och som privatpersoner. Både samhället och politiken går också mot än fler “ellösningar”, som elbil och att kaffekokaren ständigt är uppkopplad för att vi ska kunna sätta på kaffe på avstånd. Framtiden kräver mycket ren el för att vi både ska klara klimatmålen och behålla vår livsstil.

Hitta lösningar

Som privatperson är det klokt att se om sitt hus, eller sommarstuga, och hitta egna lösningar. Förutom solceller är det smart att satsa på jordvärme, kamin och luftvärmepump. Ju fler egna energilösningar du har, desto bättre kommer du att klara dig. Det kan även vara klokt att se över isolering av ytterväggar samt fönster och dörrar. Du vill inte att dyr värme läcker ut någonstans.

Om du tillbringar mycket tid i ditt fritidshus kan det vara klokt att även sätta upp solceller där. I alla fall några solceller som ger lite extra energi. Att investera i energianläggningar kommer både hjälpa dig i nuet, men även öka värdet på ditt hus. Planerar du att köpa elbil är det också klokt att ha solceller på taket. Förutom att du kommer köra på egen grön energi, så kommer driften av bilen bli mycket billigare än om du ska köra elbilen på el från elbolagen.