Om politiska partier

För att en politik ska kunna drivas behövs det nästan alltid någon form av organisation där människor tillsammans kan arbeta för att uppnå sitt gemensamma politiska mål. En sådan organisation kallas för ett politiskt parti. I Sverige är till exempel Socialdemokraterna och Moderaterna exempel på politiska partier. Men det finns väldigt många fler exempel och ett parti behöver inte vara representerat i riksdagen även om det för de allra flesta partier är målet.

Ett politiskt parti kan också vara inriktat på kommunal politik och det finns partiet som uppstått i enbart detta syfte. Sådana partier kan alltså ha makt i ett samhälle även om de inte finns representerade i riksdagen.

För att ett parti ska få statlig makt krävs det dock att partiet finns representerat i riksdagen. Det är nämligen där dessa beslut tas. För att ett parti ska vara representerar i riksdagen krävs det att partiet har fått åtminstone 4 procent av rösterna i det allmänna valet. Ett parti som redan sitter i riksdagen kan även åka ur riksdagen om partiet vid ett annat val får under fyra procent av rösterna. Detta händer dock relativt sällan. De senaste två partierna som kommit in är SD och MP.