Om amerikansk politik

USA är ett land med republik vilket innebär att det är en president som är statschef i landet. Landet är en sammanslutning av olika federationer med delstater där de olika delstaterna har ett vissa egna regler och lagar men där den största makten utgår från federala konstitutionen. Man skulle kunna jämföra det med den europeiska unionen där alla länder har sina egna lagar och regler men som ändå måste följa EU-lagar. Lagarna skiljer sig dock inte lika mycket mellan delstater i USA som det gör mellan länder i EU.

Det finns två dominerande politiska partier i USA. Republikanerna anses representera högersidan medan demokraterna representerar vänstersidan. Den politiska miljön i USA är dock väldigt höger till att börja med och från ett svenskt perspektiv kan man knappast säga att något av dessa partier står till vänster.

När man röstar om vem som ska bli president i USA så går det till på ett lite speciellt sätt. Man har ett så kallat elektorssystem där varje delstat har ett visst antal elektorsröster. Den kandidat som vinner i en delstat får därför alla elektorsröster därifrån. Detta kan innebär att en president vinner även om den har färre röster än sin motståndare.