Ung demokrat vill höja skatter för USA:s rikaste

Blott 29 år ung och nyss invald som en representant i ett av USA:s hus i kongressen (det finns två hus, underhuset och senaten) så har den unga demokraten Alexandria Ocasio-Cortez redan fått mycket uppmärksamhet. Detta beror dels på hennes ålder och att hon är kvinna och tillhör en minoritet, dels på de politiska förslag som hon för fram. Alexandria Ocasio – Cortez föreslår nu att marginalskatterna för USA:s allra rikaste personer borde öka till så pass mycket som 70 procent. Hon vill att pengarna som man skulle få in på det ska användas för att finansiera en kamp mot klimatförändringar. Hon föreslår detta trots att det skulle kunna leda till att hon får etiketten “radikal”.

“Om det är vad “radikal” betyder, kalla mig i så fall radikal” säger hon i en intervju med det välkända tv-programmet CBS 60 Minutes.

Den unga demokraten från storstaden New York har sagt att skatten skulle kunna hjälpa till att finansiera en grön “New Deal” (Efter president Roosevelts “New Deal” på 1930-talet, den nya given). Målet med en sådan Green New Deal är att helt eliminera fossila utsläpp i USA inom loppet av 12 år.

“Det är målet. Och det är ambitiöst” säger hon i en intervju. “Vi lär behöva en skyndsam förändring som vi inte ens tänker oss är möjligt i nuläget. Vad är problemet med att försöka att pressa våra teknologiska förmågor så långt som det är möjligt?” frågar hon retoriskt. Och, 29-åringen menar på att en sådan Green New Deal-plan kan behöva innehålla ett “inslag av att folk behöver betala sin beskärda, rättmätiga del vad gäller skatter.”

“Du vet, om du kollar på skattenivåerna redan på 1960-talet när vi hade ett progressivt skattesystem så kan skatten mellan en inkomst på noll dollar och 75 000 dollar (i årsinkomst) skilja sig åt med mellan 10 och 15 procent” säger Ocasio – Cortez.

“Men när du tittar på toppen, hur mycket marginalskatten är på den tionde miljonen som du tjänat så kunde skatterna vara så höga som 60 eller 70 procent. Men det betyder inte att alla dessa tio miljoner beskattades extremt högt. Det betyder att när du klättrar uppåt i inkomststegen borde du bidra mer. ”

Skatterna för USA:s rikaste har sänkts i omgångar av republikanska presidenter sedan dess. Både av Ronald Reagan (1980-1988) och George W. Bush (2000-2008).

För den som är företagare och vill tjäna mer pengar kan det vara smart att i Sverige ta ut sin vinst som företagsvinst och inte lön. Det gör att det blir billigare. Skatten för aktiebolag i Sverige är 22 % och sänks snart till 20,6% men man betalar även en skatt på vinstuttag. Driver man t.ex. konsultverksamhet kan även ett så kallat kontorshotell vara smart. Där hyr man ett kontor en kortare tid istället för nio månaders uppsägningstid.

Den nuvarande maximala skatten i USA är 37 procent.

Programmet “60 Minutes” har en programledare, Anderson Cooper. När han beskrev Alexandria Ocasio – Cortezs idéer som en “radikal agenda” svarade hon: “Jag tror att det endast är radikala personer som har förändrat landet.”