En viktig politisk fråga för många är sjukvården och inte minst i USA. I USA är sjukvård för alla inte något som man kan ta för givet. Det gör att frågan om sjukvård är en ganska het politisk fråga i USA. De som främst driver på för att införa sjukvård som gäller för alla är medlemmarna i partiet Demokraterna (Democrats) medan medlemmarna i Republikanerna (Republicans) inte är lika sugna på att införa den idén.
Sjukvården i USA bygger i nuläget på att man ska jobba och betala för sin egen sjukvårdsförsäkring. Alternativet är att arbetsgivaren betalar för den. Men under Barack Obamas år som president i USA (han valdes till president år 2008 och började jobba som president i början av år 2009, och var kvar på den positionen i 8 år) så infördes vissa reformer som skulle leda till att fler amerikaner fick sjukvård. Det kallades för Medicare men fick smeknamnet Obama Care. Det ledde till att många amerikaner som saknat en sjukvårdsförsäkring fick en genom det statliga Medicare-programmet. När Obama fick sluta som president och republikanernas kandidat Trump tog över så rev han upp delar av Medicare-programmet. Det har bidragit till att antalet amerikaner som står utanför sjukvården och inte har en försäkring som täcker deras sjukvård återigen har ökat.
Men snart börjar det bli dags igen för ett nytt presidentval i USA och många inom det demokratiska partiet vill bli demokraternas presidentkandidat. Två av dem är kvinnorna Elizabeth Warren och Kamala Harris. En annan som kanske kan tänka sig att ställa upp igen är Bernie Sanders. Det finns en och annan ifrån det demokratiska partiet som nu börjar prata om sjukvårdsfrågan.
Kamala Harris vill att Medicare ska vara till för alla. Men Michael Bloomberg, en manlig amerikansk och republikansk politiker, vill inte det och menar att det skulle leda till att USA blev bankrutt under en mycket lång tid.
Det finns dock andra röster som menar att det är nonsens. Till exempel Paul Krugman. Han menar att man bör titta på till exempel grannlandet Kanada, som ju har en typ av sjukvård som gäller för alla. Kanada har trots det inte fått en ekonomi som gått i konkurs utan lyckas finansiera det, menar Paul Krugman i en text i New York Times.
Krugman menar även att problemet för att få igenom Medicare för alla egentligen inte är kostnaderna. Vissa väljare som har en sjukförsäkring vet vad de har – men de vet inte vad de får. Deras egen sjukvård skulle i teorin kunna bli sämre om sjukvården blev tillgänglig för alla.
Även här i Sverige blir sjukvårdsförsäkringar lite mer vanliga och på sidan Zmarta.se kan man gå in och jämföra olika typer av försäkringar och lån.
Krugman menar även attt förutom Kanada kan samma sak sägas om ett antal andra länder i till exempel Europa, men även Japan, Australien och andra avancerade länder. USA är snarare undantaget i ett globalt perspektiv. USA är landet där man kan behöva låna till sin egen sjukvård.